Nyheter

Ödet okänt för bortförda flickor

Trots massiv uppmärksamhet och en internationell kampanj saknas fortfarande över 200 av de flickor och kvinnor som kidnappades av extremistgruppen Boko Haram. I morgon är det ett år sedan de fördes bort från sin skola i Chibok.(TT)
Publicerad 13 april 2015

Strax efter bortförandet meddelade Boko Haram att kvinnorna skulle säljas som sexslavar och tvingas in i äktenskap. Det har också förekommit uppgifter om att de ska ha tvingats strida för gruppen. Men mycket lite är känt kring vad som har hänt runt 230 av de 276 flickorna.

Kampanj och löften

Dådet fick stor uppmärksamhet över hela världen genom kampanjen "Bring back our girls", som uppmanade till daglig demonstration till dess att flickorna återfanns. USA:s första dam Michelle Obama var en av dem som uttalade sitt stöd för kampanjen och flera världsledare lovade att bistå Nigeria i att lokalisera flickorna.

””

I januari inledde grannlandet Tchad, med stöd av andra närliggande länder och Afrikanska unionen, en militäroffensiv mot Boko Haram som har lyckats trycka tillbaka dem något.

””

Malala kritiserar

Nobels fredspristagare Malala Yousafzai är en av dem som kritiserat Nigeria och världssamfundet för att inte ha gjort tillräckligt för att befria de drygt 200 skolflickorna.

"Nigerias nyvalde president, Muhammad Buhari, har lovat att prioritera frågan om er frigivning. Till dess, var modiga. Ni är mina hjältar", skrev Malala Yousafzai i ett uttalande enligt AFP.

TT