Annons
Nyheter

Oklart motiv bakom mord på kritiker

En man ska ställas inför rätta för mordet på den kambodjanske politiske analytikern Kem Ley. Den gripne är enligt polisen 43-årige Oueth Ang, men själv hävdar mannen att han är 38 och heter Choub Samlab, vilket betyder "träffas för att döda" och ses som ett osannolikt namn.(TT)
Publicerad 13 juli 2016

En man ska ställas inför rätta för mordet på den kambodjanske politiske analytikern Kem Ley. Den gripne är enligt polisen 43-årige Oueth Ang, men själv hävdar mannen att han är 38 och heter Choub Samlab, vilket betyder "träffas för att döda" och ses som ett osannolikt namn.

Det råder även tveksamheter om motivet till mordet. Mannen hävdar att det handlade om en obetald skuld, men det faktum att kritiker av eliten ofta tystas i Kambodja gör att det finns misstankar om att något helt annat låg bakom att Kem Ley sköts till döds mitt på blanka dagen när han satt och drack kaffe.

Annons

Ley var en framstående demokratikämpe och kritiker av premiärminister Hun Sen och den utbredda korruptionen i Kambodja. Mordet har chockat det kambodjanska civilsamhället, som fått vänja sig vid hot från starka intressen i landet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons