Annons
Nyheter

Oron växer bland syrier i Sverige

Abdulnaser Kallos har svårt att sova. Nadia AlHaj kan inte riktigt förstå vad som händer. Moustafa Jano ser sin hemstad gå under på bästa sändningstid. För många syrier i Sverige smärtar det att följa den mardrömslika situationen i Aleppo på avstånd.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

Staden där Nadia AlHaj föddes och där hon tillbringade sina sommarlov minns hon för den fantastiska maten, det vackra kulturarvet och för musiken. Nu tror hon inte längre att hon skulle känna igen Aleppo om hon skulle återvända.

Bilderna som kablas ut är så långt från Nadia AlHajs soliga barndomsminnen som det går att komma. I det rebellkontrollerade östra Aleppo utspelas scener som fått FN-chefen Ban Ki-Moon att beskriva situationen som värre än i ett slakthus.

””
Annons

Oroliga

Nu bor Nadia AlHaj sedan 25 år tillbaka i Sverige där hon är ordförande för Föreningen Syrien Sverige, som är kritisk till Assadregimen. Den senaste tiden har fler syrier än vanligt kontaktat organisationen och uppmanat den att organisera evenemang till stöd för östra Aleppo, som utsätts för de värsta bombningarna sedan inbördeskriget inleddes för över fem år sedan.

44-åriga Abdulnaser Kallos har kontakt med vänner i Aleppo över telefon. Hans eget hem i Duma utanför Damaskus har förstörts och nu försöker han bygga upp ett nytt liv i Stockholmsförorten Vårberg. Men situationen i Syrien gör det svårt för honom att koncentrera sig.

””

På ett flyktingboende i Guö utanför Karlshamn bor ett 30-tal syrier. En av dem är den grafiska designern Moustafa Jano som uppmärksammats för sina digitala fotomontage från krigets Syrien. Han har själv flytt från Aleppo - och tvingas nu se sin hemstad gå under på tv.

””
””

En annan planet

Kvar i Aleppo har Moustafa Jano flera bröder och vänner, som bor i både de områden som kontrolleras av regimen och av oppositionen. Han berättar att de boende i östra Aleppo nu beskriver Syrien som en annan planet. En plats som inte längre hör till jorden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons