Annons
Nyheter

Otrogna väljare i het vågmästarstat

Laureen Cummings hade röstat demokratiskt i hela sitt liv. Men så startade hon en sjuksköterskeagentur och upptäckte hur statsapparaten "inkräktar" på egenföretagare. Nu anser lokalpolitikern i vågmästarstaten Pennsylvania att Donald Trump är den ende som kan rädda USA från att störtas i fördärvet.(TT)
Publicerad 9 oktober 2016
””

Republikanen Cummings suckar och tittar ut över den lilla parken runt tingshuset i centrala Scranton. Nyss var vi på länsförvaltningen på sjätte våningen i huset intill, där Cummings som en av tre folkvalda kommissionärer har sitt kontor. Men eftersom vi ska prata politik ville hon gå ut.

””

"Inte polerad"

Annons

Det var när den ensamstående fyrabarnsmamman Cummings startade sin sjuksköterskeagentur som hon blev medveten om vad hon beskriver som alltför krångliga skatter och en växande statsapparat som ständigt ville ha mer av henne.

””

Inför valet 2008 engagerade hon sig i Demokrater för John McCain (republikanen som förlorade mot Barack Obama). Hon började tala på kampanjmöten och bildade några år senare en Tea Party-organisation. Nu är hon en av dem som styr i länet Lackawanna County - som anses vara progressivt och där en majoritet röstar på Demokraterna.

””

De mer eller mindre rasistiska uttalanden som Trump gjort, bland annat om muslimer och mexikaner, säger hon sig inte ha några problem med.

””

Avgörande stater

Dessutom, anser Cummings, kan affärsmannen Trump få saker ur händerna. Han förstår att frihandelsavtal är skadliga för landets arbetare och att småföretagare inte har råd att anställa om de även tvingas betala för sjukförsäkringar. Hon får något tvivlande i ansiktet när hon får höra att många i Europa räds Trump eller fnissar åt hans uttalanden.

””

Men på lokal nivå i är det inte så stor skillnad mellan partierna, tillstår Laureen Cummings. Samarbetet med de demokratiska kommissionärerna flyter fint, de tre är oftast överens om jobbskapande reformer och insatser mot brottsligheten.

Hennes berättelse är både unik och typisk för vågmästarstaten Pennsylvania, där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet. Det är här och i andra folkrika vågmästarstater som Ohio och Florida som presidentvalet den 8 november kommer att avgöras. Både Donald Trump och Hillary Clinton vet att de inte kan påverka utgången i "säkra" demokratiska fästen som New York och Kalifornien eller i republikanska stater som Texas och Alabama. Men i vågmästarstaterna kampanjar de.

I hetluften

På Hillary Clintons lokala högkvarter, på andra sidan den lummiga parken, intygar Demokraternas lokala partiordförande Chris Patrick att Pennsylvania och industristaden Scranton är i hetluften. Familjen Clinton älskar att komma hit, här är de sig själva, påstår han. Men väljarna är inte så lättflirtade.

””

Själv är han en helhjärtad Clintonanhängare, men när han ska beskriva hur Scrantonborna känner för valrörelsen håller han för näsan.

””
Annons

På Lackawannas Republikanska parti, med kontor på gatan intill, är tongångarna mer optimistiska.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons