Annons
Nyheter

Mer än 1 000 döda i Matthews spår

I Haiti beräknas nu över 1 000 människor ha omkommit till följd av orkanen Matthew och myndigheter har börjat begrava offer i massgravar. Samtidigt har antalet kolerafall ökat drastiskt. Den officiella dödssiffran efter Matthew är 336.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

Den officiella dödssiffran efter Matthew är 336. Men nyhetsbyrån Reuters sammanställning av uppgifter från lokala myndigheter i Haiti visar att antalet döda i själva verket är tre gånger så många. Den absoluta merparten av dödsoffren ska ha skördats i departementen Grand'Anse och Sud i den sydvästra delen av det fattiga landet.

I Jeremie, huvudorten i Grand'Anse, har myndigheter tvingats börja begrava döda i massgravar för att förhindra smittspridning.

Annons

"Kommer att stiga"

I orkanens spår uppges även spridningen av tarmsjukdomen kolera ha ökat drastiskt. När Reuters på söndagsmorgonen besökte ett sjukhus i Port-à-Piment vårdades 39 kolerapatienter där. På eftermiddagen hade antalet stigit till 60, och fyra patienter hade dött.

””

Kolera sprids via dricksvatten och om sjukdomen inte behandlas är dödligheten hög.

Miste sina djur

Det var i tisdags som Matthew drog in över Haiti och orsakade stor förödelse. Förutom byggnader, vägar och broar har mängder av odlingar förstörts av de kraftiga vindarna och skyfallen, vilket i sin tur väntas leda till att matpriserna skjuter i höjden.

””

De senaste dagarna har Matthew, numera nedgraderad till en storm, även dragit fram över USA:s ostkust. Där har minst 17 personer omkommit och som mest 2,2 miljoner hushåll och företag drabbades av strömavbrott, enligt Reuters.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons