Nyheter

Plundring utom kontroll i Tikrit

Plundringen i Tikrit har rasat utom kontroll sedan staden återtogs av irakiska regeringsstyrkor. Det hävdar sunnimuslimska politiker. Premiärministern manar sina styrkor att gripa dem som bryter mot lagen.(TT)
Publicerad 4 april 2015

Det var i triumf som den irakiska regeringen i onsdags meddelade att Tikrit hade återerövrats från extremiströrelsen Islamiska staten (IS), som intog den sunnimuslimska staden i juni förra året. Men bara några timmar därefter kom rapporter om plundring och nerbrända butiker och bostäder.

Sunnimuslimska politiker skyller på de shiamuslimska miliser som stöttat armén i offensiven mot IS. Enligt Ahmed al-Krain, ledare för provinsrådet, har shiamuslimska milismän bränt ner "hundratals hus".

””

Vill ha bort miliser

En annan rådsmedlem, Khalid al-Jassam, uppger att den lokala regeringen uppmanar shiamiliserna att lämna staden. Enligt parlamentsledamoten Mutashar al-Samarrai har 400 hus och 500 butiker satts i brand eller plundrats sedan i torsdags.

Premiärminister Haidar al-Abadis kansli uppmanar i ett uttalande säkerhetsstyrkorna i Tikrit att gripa alla som bryter mot lagen och att skydda ägodelar och faciliteter i provinsen Salahuddin.

Amnesty utreder

Förmågan att skydda sunniområden från hämndattacker är en viktig utmaning för al-Abadi när han ska leda armén och de frivilliga shiamiliserna i kampen för att återta nästan en tredjedel av Irak som intagits av IS.

Plundringen av Tikrit har väckt reaktioner även utomlands. Amnesty International har meddelat att organisationen utreder rapporter om att Iraks regeringsstyrkor och miliserna gjort sig skyldiga till summariska avrättningar, plundring och bränder när de återtog Tikrit

En amerikansk försvarskälla säger att de irakiska styrkorna kommer att hållas ansvariga för eventuella övergrepp, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

TT