Annons
Nyheter

Lösning i sikte för spansk kris

Ledaren för Spaniens krisande socialistparti (PSOE) Pedro Sánchez avgick på lördagskvällen från sin post efter att ha förlorat en förtroendeomröstning bland medlemmar i partiledningen, uppger rådgivare till socialistledaren. Därmed öppnas en möjlighet att bryta dödläget i spansk politik.(TT)
Publicerad 1 oktober 2016

Omkring 300 deltagare från partiets ledning har varit på Madrid-mötet under lördagen och redan innan det inleddes stod det klart att det handlade om att vinna eller försvinna för Pedro Sánchez. Efter att nästan halva PSOE:s partistyrelse häromdagen avgått i protest mot sin partiledares envisa vägran att låta sina politiska motståndare bilda regering såg hans ställning allt mer ohållbar ut.

””

I mer än åtta månader har Spanien befunnit sig i ett politiskt dödläge. Valen i december och juni slutade med att högerpartiet PP blev störst, men väljarstödet räcker inte för att regera utan stöd från andra partier. PP har stöd av det liberala partiet Ciudadanos men för att bilda regering krävs det ännu mer. En möjlighet har i så fall varit att PSOE lägger ned sina röster, något som partiet - med Sánchez i spetsen - vägrat göra.

Annons

Han har inte velat anklagas för att bli PP:s "medbrottsling" av sina vänsterväljare och på så vis riskera att de överger PSOE och går till den nybildade vänsterrörelsen Podemos.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons