Annons
Nyheter

Putin bryter plutoniumavtal

Rysslands president Vladimir Putin river upp ett avtal med USA om att göra sig av med vapenklassat plutonium. Handlingen ses som ett tecken på allt frostigare relationer mellan länderna. Avtalet tecknades år 2000 och trädde i kraft 2010.(TT)
Publicerad 3 oktober 2016

Avtalet tecknades år 2000 och trädde i kraft 2010. Anledningen till att avtalet upphävts är "uppkomsten av ett hot mot strategisk stabilitet och ett resultat av hotfulla handlingar av USA gentemot Ryssland" enligt ett dekret om avtalets avslutande.

I dekretet står det även att Washington är oförmöget att hålla sin del av avtalet och att Ryssland därför i en hast måste ta till åtgärder för att skydda sig.

Annons

Enligt avtalet skulle länderna göra sig av med 34 ton vapenklassat plutonium genom att göra det till så kallat mox-bränsle (blandat oxid-bränsle).

Efter kärnkraftolyckan i Fukushima i Japan ville USA inte längre bygga ett kraftverk för att tillverka mox-bränslet.

Amerikanska energimyndigheter vill istället använda en annan metod för att göra sig av med plutoniumet, som innebär att man blandar ämnet med andra substanser och förvarar det under jord. Moskva menar dock att den här metoden inte är tillräcklig, eftersom plutoniumet kan återanvändas, även om det är utspätt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons