Nyheter

Utpekade för mordet på Nemtsov nekar

Rättegången mot fem män som misstänks för mordet på den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov förra året har inletts i Moskva. Utredarna anser att det handlar om ett beställningsmord som de fem männen på olika sätt har varit delaktiga i.(TT)
Publicerad 3 oktober 2016

Två av dem anklagas för att ha haft Nemtsov under bevakning i flera månader. Zaur Dadajev, utpekad för att ha utfört mordet, var tidigare officerare i den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrovs militära specialstyrka.

De tre övriga anses inte ha varit med vid själva mordplatsen, men de anklagas för att ha skaffat mordvapnet och hjälpt till att planera mordet.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

Utredarna uppger att den man som misstänks ha beställt mordet och erbjudit dem motsvarande två miljoner kronor har flytt från Ryssland, skriver AFP.

Nemtsov var vice premiärminister under Boris Jeltsins tid på 1990-talet. Han föll dock i onåd när Vladimir Putin blev president och han blev därefter en uttalad kritiker av Kremls politik.

Den 55-årige Nemtsov sköts ihjäl med sex skott inte långt från Kreml i februari 2015.

Familjen Nemtsovs advokat Olga Michailova framförde i rätten att utredningen av mordet varken är objektiv eller fullständig. Hon pekade bland annat på att det inte finns några videoupptagningar trots att mordplatsen låg så centralt, rapporterar BBC.

TT