Nyheter

Santos ger upp vapenvila med ELN

Colombias avgående president Juan Manuel Santos ger upp försöket att sluta avtal om vapenvila med ELN-gerillan innan han lämnar sin post i nästa vecka. Santos hoppas att nästa regering beslutar sig för att fortsätta förhandla med ELN för att uppnå "en verklig och pålitlig vapenvila", säger han.(TT)
Publicerad 1 augusti 2018

Colombias avgående president Juan Manuel Santos ger upp försöket att sluta avtal om vapenvila med ELN-gerillan innan han lämnar sin post i nästa vecka.

Santos hoppas att nästa regering beslutar sig för att fortsätta förhandla med ELN för att uppnå "en verklig och pålitlig vapenvila", säger han.

ELN är landets sista aktiva gerilla sedan fred slöts med Farc i november 2016. Fredssamtalen med gruppen har pågått sedan 2017.

Nu lämnar Santos över makten till den konservative Iván Duque, som har kritiserat fredavtalet med Farc-rebellerna och de uppgörelser om tillfälliga vapenvilor med ELN som Santos regering har nått.

Duque som vann presidentvalet i juni har sagt att han tycker att vänsterrebellerna har kommit för lindrigt undan och att han vill göra om Farc-avtalet.

TT