Nyheter

Tiotals döda i afghanskt självmordsdåd

Två självmordsbombare klädda i burka har utlöst sina sprängladdningar under fredagsbönen i en moské i Afghanistan. Tiotals personer har dödats och omkring 80 skadats Dådet skedde i en shiitisk moské i östra Afghanistan i staden Gardez i Paktia-provinsen, nära gränsen till Pakistan.(TT)
Publicerad 3 augusti 2018

Dådet skedde i en shiitisk moské i östra Afghanistan i staden Gardez i Paktia-provinsen, nära gränsen till Pakistan. Antalet döda är 29, och 81 människor har skadats, enligt Abdullah Hasrat, talesperson för provinsen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar polis- och regeringstjänstemän, har 39 personer dödats och minst 80 skadats.

Det rör sig om två självmordsbombare. Båda två ska dessutom ha öppnat eld mot besökarna i moskén innan de utlöste sina sprängladdningar.

Abdullah Hasrat säger att förövarna bar "kvinnokläder" medan provinsens polischef Mohammad Mandozai säger att de båda självmordsbombarna var klädda i heltäckande burka för att dölja vapnen och sprängmedlen.

Under press

Myndigheterna varnar för att fler kan dö. Sjukhus i området har tagit emot många skadade, säger Wilayat Khan Ahmadzai, chefen för stadens sjukvårdsmyndighet.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för attacken.

Talibanerna har inte tagit på sig någon större attack på flera veckor, samtidigt som man är under press att gå med på fredssamtal med den afghanska regeringen.

Trappat upp

Terrorgruppen IS har utfört flera dåd i staden Jalalabad och i huvudstaden Kabul de senaste månaderna, mot allt från regeringskontor till en utbildningsanläggning för barnmorskor. I juli sprängde sig en självmordsbombare i närheten av den internationella flygplatsen i Kabul och dödade 23 människor, inklusive en chaufför som arbetade för nyhetsbyrån AFP.

Attackerna har ökat samtidigt som amerikanska och afghanska styrkor har trappat upp striderna mot IS.

Olika typer av attacker och självmordsdåd var de främsta orsakerna bakom civila dödsfall i kriget i Afghanistan under första halvan av 2018, enligt en FN-rapport som kom nyligen. Totalt dödades 1 692 civila, den högsta siffran för perioden sedan 2009.

TT