GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sökes: Nytt namn till Makedonien

Kan ett namnbyte på en flygplats och ett extra adjektiv lösa det infekterade bråket mellan två europeiska grannar? Makedoniens regering hoppas på det. Många greker håller inte med. - Det finns inget land som heter Makedonien, säger demonstranten Panagiotis Kolomvos.(TT)
Publicerad 8 februari 2018

Högerpolitiker, människor utklädda till Alexander den store och ett hav av blåvitrandiga flaggor fyllde gatorna i Thessaloniki i januari. Precis som tiotusentals andra greker fanns 43-årige Panagiotis Kolomvos på plats för att vädra sitt missnöje i konflikten om den angränsande före detta jugoslaviska republikens val av namn.

””

Infekterad fråga

Trots att Kolomvos bor i Bulgarien sedan 20 år tillbaka är han fortfarande engagerad i namndispyten som har rasat sedan Makedonien deklarerade självständighet från Jugoslavien 1991. Precis som många andra greker - dock långtifrån alla - hävdar han att grannlandets användning av Makedonien implicit innebär ett anspråk på det grekiska landskapet med samma namn, där Thessaloniki är huvudort.

””

Just de historiska argumenten har spelat stor roll i dispyten. Inte blev det bättre när den tidigare regeringen i Skopje uppförde en över 20 meter hög staty av en "krigare på häst" mitt på torget i den makedonska huvudstaden, som alla trots den anonyma titeln vet föreställer Alexander den store.

Bokstavsbråk

När Makedonien upptogs som medlem i FN 1993 var det under namnet Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (Fyrom). Det följdes av nya komplikationer i generalförsamlingen, där länderna sitter i bokstavsordning. Skopjes representanter vägrade att bli placerad under F (Fyrom) - medan Aten motsatte sig M (Makedonien). Kompromissen blev att makedonierna numera sitter efter Thailand, sorterade under T (The former Yugoslav Republic of Macedonia).

Namnfrågan har också blockerat Makedoniens medlemskap i EU och Nato. Men på senare tid har de båda länderna kommit överens om att öka ansträngningarna för att lösa konflikten.

””

Som ett steg på vägen har regeringen i Skopje meddelat att både en flygplats och en motorväg som döpts efter Alexander den store ska döpas om. Makedonien är också redo att göra en eftergift genom att lägga till ett geografiskt tillägg i sitt namn, enligt premiärminister Zoran Zaev som dock inte vill utveckla saken vidare innan förhandlingarna har gått i mål.

Svårt med kompromiss

I medier spekuleras det kring alternativ som Övre Makedonien, Norra Makedonien, Makedonien-Skopje eller Nya Makedonien. Grekiska företrädare har tidigare öppnat för liknande kompromisser - men Alexis Tsipras regering har haft svårt att hitta brett politiskt stöd för något namn som innehåller M-ordet.

””
””

TT

Läs mer