Annons
Nyheter

Soros ungerska universitet hotat

Det prestigefyllda Centraleuropeiska universitetet (CEU) i Budapest lever farligt sedan det ungerska parlamentet antagit en lag som innebär hårda restriktioner för utländska universitet i landet. Om inte CEU följer nyordningen riskeras stängning 2021.(TT)
Publicerad 4 april 2017

Det prestigefyllda Centraleuropeiska universitetet (CEU) i Budapest lever farligt sedan det ungerska parlamentet antagit en lag som innebär hårda restriktioner för utländska universitet i landet. Om inte CEU följer nyordningen riskeras stängning 2021.

Den ungerskfödde miljardären och finansmannen George Soros grundade CEU 1991 efter kommunismens fall. CEU har i dag över 1 400 studenter, främst från länder i centrala och östra Europa samt tidigare Sovjetrepubliker.

Annons

Men för landets högerregering har CEU varit en provocerande liberal bastion och premiärminister Viktor Orbán har ofta anklagat Soros försvar av öppna gränser och flyktingars rättigheter.

I Budapest har hållits stora demonstrationer mot den nya lagen, som snabbt baxades igenom parlamentet. Lagen har även i fördömts i den internationella akademiska världen, inklusive av 18 Nobelpristagare. Till kritikerna hör också den svenska Kungliga vetenskapsakademin.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons