Annons
Nyheter

Stigande dödstal i förödelsens Haiti

Dödstalen stiger i Haiti efter orkanen Matthews förödande framfart i Amerikas fattigaste land. Över 800 människor har omkommit och tiotusentals är hemlösa. Minst 842 människor har mist livet sedan orkanen träffade land i västra Haiti i tisdags.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Minst 842 människor har mist livet sedan orkanen träffade land i västra Haiti i tisdags. Skyfall och vindhastigheter på upp till 65 meter per sekund har drivit människor på flykt, och minst 61 500 personer lever nu i tillfälliga tältläger.

Byar vid kusten har varit helt avskurna från omvärlden, och först på fredagen gick det att få kontakt med överlevande där. Tiotals människor har omkommit i bergen och de bördiga kustområdena i sydvästra Haiti, närmast Jamaica.

Annons

Borgmästaren i byn Chantal säger att 86 människor omkommit, främst till följd att träd blåst ner över hus. Ett 20-tal människor saknas ännu.

””
””

Utslagen mobiltelefoni och översvämmade vägar har gjort det svårt att nå fram med hjälpinsatser i de värsta drabbade områdena. Det råder också brist på livsmedel, och minst sju personer har dött i kolera, förmodligen på grund av att avloppsvatten förorenat dricksvatten.

USA har sänt marinens USS Mesa Verde för att undsätta haitier som drabbats av katastrofen. Ombord på jättefartyget finns helikoptrar, bulldozrar, läkarlag med kirurger och annan sjukvårdspersonal samt tankfordon för att transportera dricksvatten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons