Nyheter

Vapenvilan i Colombia löper snart ut

Colombias president Juan Manuel Santos har en svår väg framåt om han ska kunna vända fiaskot med folkomröstningsförlusten till ett fungerande fredsavtal. Vapenvilan med Farc löper ut den 31 oktober, meddelar han.(TT)
Publicerad 5 oktober 2016

Osäkerheten är stor om vad som ska hända med fredsförhandlingarna i Colombia, efter att det avtal som tagit fyra år att medla fram röstades ner med minsta möjliga marginal av folket i helgen. I slutet av månaden löper vapenvilan ut, meddelade Juan Manuel Santos i ett tv-uttalande.

””

Den stukade presidenten har tidigare visat tecken på att bita ihop och försöka att hitta en framkomlig väg. Huvudförhandlaren, Humberto de la Calle, har skickats till Kuba för att återuppta förhandlingarna med Farcgerillan och på hemmaplan ska Santos träffa Álvaro Uribe, oppositionsledare och en av huvudanhängarna till nejsidan i folkomröstningen.

Det oväntade resultatet i folkomröstningen gör att Santos nu kämpar på två fronter: han måste hitta en kompromisslösning som både nejsidan i Uribes läger och Farcgerillan kan acceptera.

””

Hon är en av dem som Santos utsett för att föra samtal med oppositionen om att rädda fredsavtalet, och säger att regeringen är "helt beredda" på att lyssna på motståndarna till avtalet.

””

TT