Nyheter

Svårt att återvinna brittisk plast

Lokala myndigheter i Storbritannien arbetar med att öka hushållens återvinning - men endast en bråkdel av den plast som samlas in i landet kan återvinnas. Resten slängs på tippen eller bränns upp. Endast en tredjedel av den plast som samlas in från brittiska hushåll kan återvinnas.(TT)
Publicerad 6 augusti 2018

Endast en tredjedel av den plast som samlas in från brittiska hushåll kan återvinnas. Det beror på att den plast som används till bland annat mjölkförpackningar, yoghurt eller färdiga måltider ofta innehåller en blandning av plaster och är av för dålig kvalitet för att kunna återvinnas, rapporterar mediebolaget BBC.

Men små förändringar inom tillverkningen av plastförpackningar skulle göra att fler förpackningar kan återvinnas.

Totalt samlas över 525 000 ton plastförpackningar in från brittiska hushåll varje år men endast 169 000 ton återvinns. Lokala myndigheter skyller problemen på tillverkarna av plastförpackningar och föreslår att regeringen ska förbjuda vissa typer av plaster med låg kvalitet.

Svart plast

Ett exempel är de plastbyttor som ofta används för att paketera färdiga måltider. Plasten som används är svart vilket gör det svårt för maskinerna på återvinningscentralerna att avgöra vilken plastsammansättning som har använts. Att bara ändra färgen på förpackningen skulle göra att fler kunde återvinnas.

Anledningen till att svart plast används är rent estetisk, enligt Peter Fleming, representant för LGA, en samlingsorganisation för lokala myndigheter i England och Wales.

””

I förpackningar för frukt och grönsaker används ofta en blandning av olika plaster vilket också gör dem svåra att återvinna.

Tillverkarnas ansvar

Enligt tillverkarna själva skulle små förändringar i tillverkningen göra att över 80 procent av plasten skulle kunna återvinnas. Enligt en branschorganisation pågår också ett arbete med att öka återvinningsmöjligheten i plastförpackningarna.

””

I Sverige återvinns 47 procent av alla plastförpackningar, enligt Naturvårdsverket.

TT