Annons
Nyheter

Svårt nå fram med hjälp till svältande

Bristande vägnät, olagliga vägkontroller och områden som inte går att nå på grund av strider gör det svårt att nå ut med hjälp till svältande människor i Sydsudan. Nu inleds regnperioden, som riskerar att förvärra läget ännu mer. Det råder spänd stämning i FN-styrkan UNMISS i Sydsudan.(TT)
Publicerad 3 april 2017

Det råder spänd stämning i FN-styrkan UNMISS i Sydsudan. Styrkans chef David Shearer beskriver det som en perfekt storm som tornar upp sig i horisonten.

Redan i dagsläget svälter människor till döds i landet. FN förklarade hungernöd i delar av landet i februari. Det är första gången sedan 2011 som det sker i världen.

Annons

Antalet drabbade är svåra att greppa: 100 000 människor svälter. En miljon människor är på gränsen till svält.

Och molnen Shearer ser i fjärran är inte bara bildliga. Snart kommer nämligen regnet, då vägarna blir oframkomliga och landningsfält förvandlas till lervälling.

Logistisk mardröm

Med regnet, som också är en välsignelse i det torkdrabbade landet, kommer dessutom risken för malaria- och kolerautbrott.

””

Arbetet kan utan överdrift beskrivas som en logistisk mardröm.

””

Insatsens ingenjörer arbetar dagligen med att hålla vägarna öppna, men det är "extraordinärt svårt".

””

Försämrats katastrofalt

Svälten i Sydsudan är inte något som uppstått plötsligt. År av konflikt har brutit ner motståndskraften hos människorna. Hyperinflation och torka har gjort situationen akut.

””

Det råder ingen brist på bördiga områden i Sydsudan, som tidigare till och med exporterade livsmedel till grannländerna.

””

Men jordbrukarna har tvingats se sina grödor gå till spillo när de inte vågat ge sig ut på fälten, eller har tvingats lämna dem bakom sig. På bara några månader har matbristen blivit desperat.

””
Annons

Svenska pengar

Stora ansträngningar görs av FN och andra organisationer för att förhandla fram korta vapenstillestånd i vissa regioner, för att kunna få ut hjälp dit. Hjälpinsatsen blir också dyr, då flyg ofta måste användas för att nå ut. På sina håll har matpaket fått släppas från luften.

David Shearer hoppas att utlysandet av hungernöd ska föra något gott med sig.

””

I februari i år beslutade Sida om tio miljoner kronor till Sydsudan, vid sidan av 150 miljoner kronor som tidigare anslagits. Sidamedarbetaren Anne Ljung var nyligen på plats i landet för att följa upp hur de använts.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons