Nyheter

Avsky mot sjukhusattacker i Syrien

Utrikesminister Margot Wallström kritiserar Ryssland och den syriska presidenten al-Assad efter bombningen av ett sjukhus i Aleppo. "Ingen medmänsklighet. Assad och Ryssland rör sig längre bort från fred", skriver Wallström på Twitter.(TT)
Publicerad 1 oktober 2016

Sjukhusbombningarna i de rebellkontrollerade områdena i östra Aleppo väcker avsky och fördömanden runt om i världen. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har talat om "krigsbrott" medan Wallström anser att det är "oacceptabelt att bomba civilpersoner, barn och sjukhus".

Hjälporganisationen Syrian American Medical Society (Sams) vittnar om hur två tunnbomber och en klusterbomb träffade sjukhuset M 10 på lördagen. Det är andra gången inom loppet av tre dagar som sjukhuset bombas - i onsdags föll bomberna både över M10 och det näst största sjukhuset M2.

Ryssland nekar

En mindre grupp patienter och läkare befann sig i lokalerna när bomberna träffade. Enligt Sams ska de ha fastnat därinne utan att ha skadats fysiskt.

"Vårdpersonal som jag pratade med lade ner telefonen eftersom sjukhuset bombades igen samtidigt som vi pratade", skriver en företrädare för hjälporganisationen på Twitter.

Läkare utan gränser (MSF) kräver att den syriska regimen och Ryssland "stoppar det urskillningslösa bombandet". MSF beskriver en extrem situation för det lilla antal sjukvårdsarbetare som finns kvar i Aleppo och kämpar vidare under det ständiga hotet om nya angrepp.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov slår, i en intervju med den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti, ifrån sig kritiken och "kräver bevis" av dem som hävdar att Moskva attackerar civila.

Samtidigt rapporteras om att den ryska stridsflygsflottan i Syrien är på väg att förstärkas ytterligare inom två till tre dagar, enligt ryska medier.

Frankrike tillhörde länderna som på lördagen fördömde sjukhusbombningarna, och utrikesministern Jean-Marc Ayrault hävdar att det rör sig om krigsbrott.

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan i Stockholm, säger till TT att användningen av klusterbomber och så kallade "bunker busters" kan vara olaglig.

””

Tvingas acceptera Assad

Hallenberg konstaterar att ryssarna och den syriske presidenten Bashar al-Assads regim nu satsar allt på att försöka krossa motståndet.

””

Hallenberg tror att de syriska styrkorna med ryskt understöd kan komma att dominera hela västra Syrien innan en ny president tillträder i USA den 20 januari.

””

TT