Annons
Nyheter

Trump till attack mot ärkekonservativa

Ett ordkrig har brutit ut mellan USA:s president Donald Trump och de ultrakonservativa medlemmarna i representanthusets arbetsgrupp Freedom Caucus. Via Twitter varnar Trump för att arbetsgruppen kan skada Republikanernas agenda - men ledamöterna ger igen. "Stockholmssyndrom?(TT)
Publicerad 1 april 2017

"Stockholmssyndrom?" twittrade den republikanska representanthusledamoten Tom Garrett och antydde därmed att Trump "tillfångatagits" av samma politiska etablissemang som han kritiserade under valrörelsen. Andra partikamrater hånar presidentens löfte att rensa upp bland politiker med egenintressen i Washington DC.

Jättebesvikelse

Annons

Bakgrunden är förra veckans uppseendeväckande fiasko för Trump och Republikanerna, då det lagförslag som var tänkt att riva upp och ersätta expresident Barack Obamas sjukförsäkringslag Affordable Care Act drogs tillbaka. Detta eftersom Republikanerna inte hade tillräckligt med röster för att få det godkänt i representanthuset, trots att man har majoritet både där och i senaten.

Bland nejsägarna fanns både mer mittenorienterade republikaner och medlemmar i Freedom Caucus. De sistnämnda ansåg inte att lagförslaget gick tillräckligt långt, att skrivningens skattelättnader var för kostsamma och för lika subventionerna i "Obamacare". Utgången var en jättebesvikelse för Trump, medan de ärkekonservativa ledamöterna rapporteras ha gått rakryggade ur slaget.

Över 30 medlemmar

Några dagar senare verkar Trump ha förklarat politiskt krig mot dem. Via Twitter pekar han ut vissa ledamöter och frågar varför de inte hjälper honom att riva upp "Obamacare".

””

Freedom Caucus anses stå Tea Party-rörelsen nära och sätter därmed grundlagens skrivningar om individens frihet, låga skatter och liten statsapparat högt. Gruppen säger sig också stå upp för de väljare som tappat tron på politikerna i Washington DC. Någon officiell medlemslista finns inte, men bland andra USA Today skriver att gruppen har tre dussin medlemmar, alla män. Ordförande är North Carolina-republikanen Mark Meadows.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons