Nyheter

Trumps sanktionshot om Iran får mothugg

Sedan USA:s nya sanktioner mot Iran trätt i kraft varnar Donald Trump företag i andra länder för att göra affärer i Iran. "Den som gör affärer med Iran kommer INTE att göra affärer med USA", twittrar presidenten. Flera länder kontrar med att de kommer att skydda sina egna intressen.(TT)
Publicerad 7 augusti 2018

Trump skriver att de nya sanktionerna är de mest effektiva hittills och han pekar på att de i november ska skruvas upp ytterligare.

Sanktionerna träder i kraft sedan USA beslutat lämna kärnenergiavtalet med Iran från 2015.

I Moskva kritiserar det ryska utrikesdepartementet Trumps åtgärder.

"Vi är djupt besvikna över USA:s steg att återinföra sena nationella sanktioner mot Iran", skriver departementet i ett uttalande.

"Intressen ska skyddas"

Departementet klargör också att Ryssland ska göra "allt nödvändigt" för att kärnenergiavtalet ska överleva samt att ryska ekonomiska intressen i Iran ska skyddas.

Även de övriga undertecknarna - Frankrike, Storbritannien, Kina och Tyskland - står fast vid avtalet. Och EU har svarat på Trumps hot med att införa en uppdaterad blockeringsförordning som innebär att europeiska företag och personer förbjuds från att följa USA:s sanktioner. EU-lagstiftning om rättsliga åtgärder som bygger på amerikanska sanktioner inte ska vara giltiga kommer att uppdateras, har det tyska utrikesdepartementet klargjort.

Irak emot sanktioner

Iraks premiärminister Haidar al-Abadi konstaterar vid en presskonferens att landet av princip är emot sanktioner i regionen.

””

al-Abadi ger dock inget tydligt besked om hur Irak, som är allierat med både USA och Iran, kommer att agera utifrån det amerikanska sanktionsbeskedet.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har sagt att USA är isolerat i sin fientlighet mot Iran.

TT