Annons
Nyheter

Trump: USA redo ta itu med Nordkorea

USA är redo att agera på egen hand mot kärnvapenstaten Nordkorea om Kina inte sätter press på sitt grannland. - Om Kina inte tar itu med Nordkorea, så kommer vi att göra det, säger Donald Trump till The Financial Times.(TT)
Publicerad 2 april 2017

USA:s president kommer i veckan att diskutera kärnvapenhotet från Nordkorea vid mötet med sin kinesiske kollega Xi Jinping.

””
””

Flera robottester

Annons

Vita huset betraktar Nordkorea som ett av de mest akuta hoten mot USA. Den slutna diktaturen har den senaste tiden genomfört flera robottester och genomförde två provsprängningar av kärnvapen i fjol.

I fredags sade USA:s försvarsminister James Mattis att Nordkorea beter sig hänsynslöst och måste stoppas.

Liknande tongångar hördes nyligen från den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson vid ett besök i Kina. Han förklarade då att USA:s "strategiska tålamod" med den slutna kommunistdiktaturen är slut.

"Enorma konsekvenser"

Men att slå till mot Nordkorea militärt i förebyggande syfte kan få enorma konsekvenser, enligt USA:s förre försvarsminister Ashton Carter.

””

Carter noterar att Sydkoreas huvudstad Seoul, med 25 miljoner invånare, ligger nära gränsen mot Nordkorea.

””

På söndagen slutförde Trumps säkerhetsrådgivare en omfattande sammanställning av möjliga åtgärder för att motverka Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram. Bland åtgärderna finns mer omfattande sanktioner samt robotförsvarssystem i Japan och Sydkorea. Även om en förebyggande attack inte utesluts i sammanställningen avråds från ett direkt militärt ingripande, uppger källor med insyn för Reuters.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons