Annons
Nyheter

Tyskland hotar företag med böter för hat

Tyskland tar nu täten för att få stora sociala medier att ta bort falska nyheter och hatbudskap. Ett regeringsbeslut på onsdagen medför att företag som Twitter och Facebook kommer att kunna dömas till uppemot 50 miljoner euro i böter om de inte snabbt stoppar spridning.(TT)
Publicerad 5 april 2017

Förbundskansler Angela Merkels regering anser att företagen inte gör tillräckligt för att stoppa budskap som är straffbara enligt tysk lag.

2015 lovade jättar på sociala medier att hatbudskap skulle granskas och tas bort inom ett dygn, men i en rapport nyligen om hur löftena uppfyllts kom justitieminister Heiko Maas fram till att de skulle kunna göra mer. När budskap anmälts av användare har Twitter bara tagit bort 1 procent och Facebook 39 procent.

Annons

På Youtube var hanteringen effektivare. 90 procent av det anmälda materialet togs bort.

Den lagstiftning som nu är på gång, med böteshot, omfattar även spridning av barnporr och aktiviteter med koppling till terrorism. Lagen väntas bli antagen i förbundsdagen före valet i september och Heiko Maas lovar verka för att hela EU ska skärpa kraven på sociala medier.

Företagens chefer kommer också att riskera personliga böter på upp till fem miljoner euro.

Facebook säger sig redan ha stärkt sin granskning bland annat med mer personal, och anser att den statistik justitieministern åberopar är överdriven.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons