Nyheter

USA bombade afghanska poliser av misstag

Amerikanskt stridsflyg bombade afghanska polisposteringar av misstag i samband med att poliserna stred mot talibaner i Logarprovinsen i östra Afghanistan, enligt lokala myndigheter.(TT)
Publicerad 7 augusti 2018

Amerikanskt stridsflyg bombade afghanska polisposteringar av misstag i samband med att poliserna stred mot talibaner i Logarprovinsen i östra Afghanistan, enligt lokala myndigheter.

Försvarsalliansen Nato, som deltar på regeringens sida i kriget mot talibanerna och IS, bekräftar att de har genomfört flyganfall i området och att de utreder uppgifter om minst nio dödade poliser. Nato vill dock inte bekräfta dödsfallen.

En talesperson för den afghanska regeringen säger att minst nio poliser dödades och 14 skadades, och att talibanerna ådrog sig svåra förluster i striderna. Chefen för provinsrådet i Logar uppger att omkring 15 poliser dödades.

USA har omkring 14 000 soldater i Afghanistan och är den enda militärmakten som genomför flyganfall i landet, vid sidan av det afghanska flygvapnet.

Kriget i Afghanistan inleddes 2001 efter terrorattackerna i USA den elfte september samma år. Talibanerna som drevs bort från makten under den USA-ledda invasionen har sedan dess utkämpat ett segdraget gerillakrig för att återta kontrollen.

TT