Annons
Nyheter

Duterte ber Obama "dra åt helvete"

Filippinernas president Rodrigo Duterte har på kort tid gjort sig internationellt känd för sitt grova språkbruk. Nu ber han sin amerikanske kollega Barack Obama "dra åt helvete", samtidigt som landet har en militärmanöver med USA i Sydkinesiska sjön(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

Duterte verkar ovanligt lynnig och känslostyrd, inte i slutna rum utan i offentligheten. Nu är han ilsken över att USA har vägrat att sälja vapen till Filippinerna, men säger att han inte bryr sig eftersom Ryssland och Kina är villiga att sälja.

””
””

Avtal i fara

Annons

Han hotar att riva upp en överkommelse om försvarssamarbete med USA. Avtalet som slöts 2014 ger amerikanska styrkor tillträde till filippinska baser.

Duterte rasar över att USA öppet har kritiserat hans "krig" mot narkotikalangare och andra brottslingar. Sedan i juni har över 3 000 människor dödats under Dutertes "krig mot knarket" och han har sagt att han "gärna skulle slakta" tre miljoner narkomaner.

Han anser att USA i stället borde ha stött hans ambition att lösa narkotikaproblematiken, som EU har gjort.

Upprörda känslor

””

Duterte uppger sig vara upprörd över att USA inte har varit vänskapligt till Filippinerna sedan han valdes i maj.

Tidigare har Duterte kallat Obama "horunge". Det uttrycket sade han sig sedan ångra, när Obama ställt in ett planerat möte med honom.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons