Annons
Nyheter

Het debatt speglar smutsig valrörelse

Presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton utmålades som "dåraktiga", "farliga" och "svaga" i debatten mellan deras vicepresidentkandidater. Den hetsiga duellen speglar den hårda och jämna valrörelse som pågår i USA.(TT)
Publicerad 5 oktober 2016

Republikanen och Indianaguvernören Mike Pence lyckades dock behålla en lugn och resonerande ton och utsågs av flera bedömare till vinnare.

””

"Liten och mobbande"

Annons

I stället var det Virginiasenatorn och demokraten Tim Kaine som blev den främste kamphunden. Han avbröt ständigt och ställde Pence till svars för Trumps kontroversiella uttalanden om bland annat mexikaner och kvinnor, vilket Pence manövrerade undan genom att säga att Trump inte är någon slipad politiker.

Ian Higham, doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror att Kaines offensiva stil var ett sätt att komplettera Clintons lugnare framtoning.

””

Men Pence sade att Clintonkampanjen gjort sig känd för "en lavin av förolämpningar".

Sakpolitiskt brände det till mest när kriget i Syrien och Ryssland kom upp på agendan. Trump har tidigare hyllat president Vladimir Putin, nu kallade hans vicepresidentkandidat Putin för "en liten och mobbande ledare".

””

Frågan är dock hur synkade Pence och Trump är, om hans uttalanden även speglar hur affärsmannen skulle agera.

Uppskruvat

Ett annat hett ämne var Trumps skatter, efter avslöjandet att denne kan ha utnyttjat lagar så att han sluppit att betala inkomstskatt i 18 år.

””

Med bara fem veckor kvar till valet och fyra dagar till nästa presidentkandidatsdebatt har tonen skruvats upp mellan Clinton och Trump. Donald Trumps opinionsstöd har fallit efter en ojämn insats i den första debatten och lynniga uttalanden om bland annat viktökning hos en deltagare i en skönhetstävling samt antydningar om att krigsveteraner med posttraumatisk stress inte är starka. Den förra utrikesministern å sin sida tampas med att hon inte uppfattas som pålitlig samt svårigheter att skapa entusiasm i traditionella demokratiska väljargrupper som unga och kvinnor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons