Nyheter

WHO-topp hoppfull: Ebolautbrottet kan hejdas

Blödarsjukdomen ebola tros ha skördat 77 liv i Kongo-Kinshasa sedan början av augusti. Trots det svåra säkerhetsläget i den drabbade Norra Kivu-provinsen är Världshälsoorganisationen (WHO) optimistisk om att kunna stoppa utbrottet inom kort. WHO står inför en stor utmaning de kommande veckorna.(TT)
Publicerad 1 september 2018

WHO står inför en stor utmaning de kommande veckorna. I östra Kongo-Kinshasa - en av världens farligaste regioner - sprider sig blödarfebern ebola, som enligt aktuella siffror har smittat minst 85 personer, möjligen så många som 115. 47 dödsfall har bekräftats, men WHO tror att det sammanlagt rör sig om 77.

””

Säkerheten största hotet

Salama, som är på besök i Stockholm, beskriver det aktuella utbrottet som ett av de mest allvarliga sedan ebolaviruset upptäcktes i dåvarande Zaire på 1970-talet. En faktor som ytterligare försvårar läget är att det drabbade området ligger nära flera landsgränser, vilket ökar risken för spridning.

Det största hotet är dock säkerheten, enligt Salama. Våldet i regionen begränsar nämligen möjligheten för sjukvårdspersonal att nå fram till civilbefolkningen.

””

Vid det stora ebolautbrottet i Västafrika 2013-2016 dog över 11 000 personer. En katastrof av den magnituden är osannolik den här gången, bedömer Salama. Skälet är bland annat att smittan upptäcktes i ett tidigt skede, och att WHO dragit lärdomar av tidigare misslyckanden och inrättat ett nytt system för att snabbt kunna konstatera sjukdomsutbrott och därefter vidta effektiva åtgärder.

””

Nytt vaccin testas

Därtill används ett nytt experimentellt vaccin som visat sig effektivt, och som delas ut enligt en särskild plan. Immunämnet ges till de personer som varit i kontakt med någon med bekräftad ebola - ett förfarande som skiljer sig från många konventionella vaccinationsprogram, som ofta riktar sig till hela befolkningen i ett visst geografiskt område.

Förutsatt att säkerhetsläget inte förvärras ser Peter Salama optimistiskt på möjligheterna att hejda smittspridningen.

””

TT