Nyheter

Caesar regerar

Bladetsporten träffar supertalangen Caesar Kristiansson på Åsumring tillsammans med pappa Benny, som en gång i tiden tillhörde eliten i landet när det gällde roadracing. Och sonen har utan tvekan ärvt hans motorintresse. Caesar var tre år gammal när han fick sin första kart.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2014
Foto: Foto: Tommy Svensson
Imponerande prissamling. Caesar Kristiansson, Kristianstad KK, är landets hetaste förare i Formel Micro. Nioåringen har sex raka segrar i klassen och är på väg mot totalsegern i SKCC.
Imponerande prissamling. Caesar Kristiansson, Kristianstad KK, är landets hetaste förare i Formel Micro. Nioåringen har sex raka segrar i klassen och är på väg mot totalsegern i SKCC.Foto: Foto: Tommy Svensson

– Vi bor i Öllsjö och i samband med tävlingar på Åsumring så nådde ljudet vårt hus. Caesar undrade vad det var, och ville att vi skulle åka och titta, berättar Benny.

Sagt och gjort. Pappan och treåringen åkte upp till Åsumring och det var kärlek vid första ögonkastet.

– Jag ville börja köra direkt, säger Caesar och skrattar.

Är du aldrig rädd?

– I samband med premiärtävlingen var jag lite nervös, men därefter har det varit lugnt.

Pappa Benny skrattar.

– Första gången han satt i en kart så snurrade han och började köra mot konkurrenterna och då var det bara att ta fram älgkliven och rädda situationen.

Det syntes tidigt att Caesar var en talang. 2012 körde han kadettklassen och vann 42 av 82 finaler. Inte en enda gång bröt han. Sedan 2013 tävlar Caesar i Formel Micro och i år har han fått en flygande start. SKCC är landets största kartingserie med sju deltävlingar över hela landet. Förarna räknar de sex bästa resultaten, och när fyra deltävlingar har körts så sitter Caesar i förarsätet. Nioåringen toppar tabellen, 21 poäng före tvåan Filip Fahlström, Helsingborg.

– Ett bra utgångsläge, men inget är klart, säger pappa Benny.

Andra hävdar dock att Caesar inte kommer att släppa greppet om pokalen. Förutom att han vunnit samtliga fyra race så har han dessutom varit snabbast i alla förfinaler utom en. Och framgångsreceptet är det gamla vanliga.

– Målmedvetenhet och hårt slit. Caesar har många varv i karten, inte minst när det är dåligt väder, säger Benny, och nioåringen utvecklar.

– Det är flera gånger som det regnat när vi kommit till Åsumring och sett förarna packa ihop sina saker. Då börjar vi träna.

Trivs du i regn?

– Jag älskar det.

Det tillsammans med en riktig vinnarskalle har gjort honom i det närmaste oslagbar i klassen formel Micro.

Hans bästa vapen är omkörningarna.

– Jag brukar bromsa mig förbi den eller dom som är framför mig.

Vad är det som är så kul?

– Farten och tävlingsmomentet. Du behöver inte ha fyllt 18 för att köra i 90 kilometer i timmen, säger Caesar.

Prissamlingen är enorm – och att få kliva överst på prispallen är fortfarande lika roligt.

– Och att få spruta champagne, säger Caesar, som väljer att lyfta fram en tävling lite extra.

– Det var en grym känsla att få vinna på hemmaplan i maj. Jag och en annan kille turades om att vara i ledningen, men jag lyckades vinna med en tiondel.

Förutom tre träningspass i veckan är det tävling varje helg.

– Förutom deltävlingarna i SKCC så åker vi på de öppna klubbmästerskapen som brukar avgöras mitt i veckan.

Nästa helg är det Gunnar Nilssons Minnesrace i Helsingborg. Annars är mycket av fokus på de tre deltävlingar som återstår av SKCC-serien: Kalmar, Uddevalla och Jönköping.

– Totalt kommer jag att köra 17 tävlingar i år, säger Caesar, som alltså tillhör JP Racing.

Och teamchefen Peter Milell är imponerad av den modige nioåringen.

– Caesar har talang och vilja och kan gå långt.

Caesar har dessutom en personlig mekaniker i Anton Menander.

– Vi kom fram till att det var ett måste eftersom jag själv inte klarar av det, säger pappa Benny, som får lätta på plånboken.

– Det är extremt dyrt. Jag uppskattar att en säsong går på cirka 100 000 kronor.

På våren åker de till Italien med JP Racing för att förbereda sig inför en ny säsong. Dessutom spelar Caesar ishockey i Kristianstads IK. Dels för att hålla uppe konditionen, men också för att få tillhöra ett lag.

– Karting är en individuell idrott med många stora egoister och då är det nyttigt att kombinera det med en lagidrott, säger Benny.

Nästa år byter Caesar klass till J60 – trots att han har ett år kvar i Micro.

– Det är större motor i J60, men det är inget som skrämmer. Jag har testat det i Italien under flera år så jag kommer väl förberedd den dagen jag byter klass, säger Caesar.

Men något EM på hemmaplan i slutet av juli blir det inte. Caesar är för ung och får nöja sig med att heja fram lagkompisarna.

– Det är först 2017 som jag kommer att köra EM.

Maria Sällberg
Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.