Nyheter

Mjällby AIF storsatsar: "Lokalt ger mer hjärta"

Mjällby klarade en sjätteplats i allsvenskan. Nu satsar man rejält inför framtiden. Och man gör det på ungdomssidan. "Hittar vi lokala spelare får vi mer hjärta", säger sportchefen Thomas Andersson-Borstam.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2011

Klubbens ungdomsverksamhet växer "så att det knakar", som Mjällby vill kalla det.

Det märks. Titta bara på denna verklighet: För sju år sedan låg man i division II och klubbens enda juniorlag kom sist i sin division I-serie.

Nu har man ett lag i juniorallsvenskan elit och ett i pojkallsvenskan elit.

– Jag tror det här är rätt väg att gå. Hittar vi lokala spelare får vi mer hjärta, säger Andersson-Borstam och nämner att man är unika.

Sex spelare i A-truppen har spelat i Mjällby sedan barnsben.

Ytterligare sex är från Sölvesborg.

Plus att sju spelare är från närområdet (exempelvis Bräkne-Hoby).

– Det är bara fem spelare som kommer utifrån. Och med det är vi bäst i Sverige. Det snackas ju rätt mycket om bristen på klubbkänsla nuförtiden. Det är så här man skapar det, säger sportchefen med eftertryck.

Klubben är nu en av åtta i Sverige som har lag i allsvenskan, U21-allsvenskan, juniorallsvenskan elit och pojkallsvenskan elit.

Halmstad och Malmö FF har det också, men exempelvis inte Helsingborgs IF.

Det ger resultat. 80–90 procent av juniorlandslagens spelare tillhör lag som Mjällbys ungdomar möter.

Och även Mjällby har fått fram talanger: 16 spelare från klubben har varit på landslagsläger de senaste åren (varav fyra är målvakter). De senaste att flytta upp till A-truppen är Simon Nilsson, Robin Strömberg och målvakten Alexander Lundin.

Mjällby satsar även rejält på ledarsidan. Uefa kommer med allt hårdare restriktioner, vilket redan har påverkat Helsingborgs Conny Karlsson, som fick sätta sig i skolbänken.

– Vi har många som har den näst högsta tränarbehörigheten. Bara tolv personer i Sverige har högre än så länge, säger sportchefen och fortsätter:

– Vi är måna om utbildning. Jag tycker vi har fått ut mycket av det. Det har varit en debatt i media om tränare verkligen behöver utbildning, men jag menar att man alltid får ut något av det, säger han och ger en syrlig passning till landslagslegenden Jonas Thern.

Ett tränarnamn man knutit till sig är Anders Linderoth, som kommer träna U19-laget. Dessutom kommer Agne Bergwall vara fystränare för samtliga ungdomslag.

Om det är rätt väg att gå? Mycket talar för det. För ett och ett halvt år sedan omsatte klubben 15 miljoner, när man låg i superettan. Nu är det siffran uppe på 30 miljoner kronor.

Och Mjällbys ungdomsverksamhet är bättre än någonsin.

Carl-Johan Liljedahl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.