Nyheter

270 döda efter lerskred

Dödssiffran efter de kraftiga skyfallen och lerskreden i Brasilien stiger.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2011

Nästan 270 personer har omkommit, de flesta i det bergiga Serrana-området nära Rio de Janeiro. Många saknas fortfarande.

- Det är en fullständig katastrof, sade Jorge Mario, borgmästare i den värst drabbade staden Teresopolis. Där har minst 130 personer omkommit och minst 50 saknas.

Sökandet efter överlevande efter onsdagens katastrof avbröts vid mörkrets inbrott. Då hade hela kvarter i Teresopolis men även i städerna Nova Friburgo och Petropolis svepts iväg med floden av lera och rullande stenblock.

Hela omfattningen av förödelsen är dock ännu okänd. Kommunikationen och tillträdet till området har nämligen försvårats sedan vägar och broar förstörts. Vissa områden har också drabbats av omfattande teleavbrott.

Myndigheter betraktar katastrofen som den värsta som någonsin hittills drabbat Seranna, ett välbeställt område som först gjorde sig känt som en tillflykt för Brasiliens nobless. Numera är trakten främst en turistmagnet för Riobor under de heta sommarmånaderna.

Lerskredet i Serrana utlöstes av extrema mängder regn. Under dagen kom lika mycket nederbörd som området vid den här tiden på året vanligtvis får under två-tre veckor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.