Nyheter

40-tal döda i landningsolycka i Kina

Minst 43 människor omkom när ett flygplan kraschade vid landning i staden Yichun i Heilongjiang-provinsen i nordöstra Kina.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2010

Flygolyckan är den värsta på flera år i landet.

Planet som lyft från provinshuvudstaden Harbin en timme tidigare klövs i två när det kom utanför landningsbanan och fattade eld på den lilla flygplatsen i Yichun vid 22-tiden på tisdagskvällen, lokal tid.

Enligt lokala tjänstemän fanns det 96 personer ombord, varav fem ska ha varit besättningsmedlemmar. Fem av passagerarna var barn.

När räddningspersonal anlände till platsen hittade de 43 lik. De övriga 53 passagerarna fördes till sjukhus, med brännskador, skärsår och benbrott.

För de flesta av de skadade var tillståndet stabilt, medan tre var allvarligt skadade, enligt vad statlig tv rapporterade någon timme efteråt. Ingen bedömdes ha livshotande skador.

Landets vice premiärminister och högste ansvarig för katastrofhantering Zhang Dejianghar begav sig till Yichun.

Passagerarplanet var en Embraer E-190, ett mindre, tvåmotorigt jetplan som tillverkats sedan 2004 av brasilianska Embraer. Det tillhörde flygbolaget Henan Airlines, baserat i den nordliga Henan-provinsen.

2004 omkom över 50 personer när ett flygplan kraschade i en frusen sjö i Inre Mongoliet och 2002 störtade ett plan med 112 passagerare i havet på väg mot hamnstaden Dalian.

Kina har lyckats hålla nere antalet allvarliga flygolyckor, trots att man expanderar flygnätet till avlägsna trakter för att stimulera en växande ekonomi. Det anses bero på striktare regelverk och flygplan av relativt sett yngre snitt, skriver nyhetsbyrån Reuters.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.