Nyheter

Baby Doc åtalas för stöld

Haitis förre diktator Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier hämtades av polis från sitt hotell i Port-au Prince.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2011

Bara timmar senare åtalades han för korruption och förskingring, meddelar hans advokat.

En åklagare och en domare kom under eftermiddagen till Duvaliers hotell i Haitis huvudstad Port-au-Prince. Någon timme senare fördes den nyss hemkomne ex-diktatorn bort från hotellet av polis och riksåklagare.

Åklagarna väckte senare åtal mot den forne diktatorn, som återvände till Haiti i måndags, bland annat för stöld, korruption och förskingring.

- Han befinner sig för närvarande i ett rum på åklagarens kontor, sade juristen Gervais Charles till nyhetsbyrån AFP.

- Åklagaren kommer att presentera bevis inför en domare och hans (Duvaliers) advokater, fortsatte Charles.

Den internationella tankesmedjan Transparency International, som granskar korruption runt om i världen, beräknade för några år sedan att "Baby Doc" stal mellan 300 och 800 miljoner dollar från landet under sina 15 år vid makten 1971-86.

- Alla medborgare har rätt att återvända till sitt land men det betyder också att alla medborgare omfattas av haitisk lag. Om det inleds en juridisk process som rör honom så gör rättsväsendet vad det måste göra. Det är allt jag säger nu, sade Haitis premiärminister Jean-Max Bellerive i måndags.

Den djupt avskydde Duvalier tvingades från makten under en folklig revolt 1986 och har sedan dess huvudsakligen bott i Frankrike. Varför han nu plötsligt återvänt är oklart.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.