Nyheter

Brisbanebor uppmanas lämna sina hem

En "tsunami" av brunt flodvatten har svept bort människor, bilar och hus i Toowoomba i Australien. Nu evakueras delar av miljonstaden Brisbane.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2011

- Klart att man oroar sig, säger svenska Marie Bengtsson.

Minst nio människor har dödats och 66 saknas.

Efter kraftigt regnande sköljde en två meter hög våg över Toowoombas gator i går och tog med sig det mesta i sin väg - bilar och till och med hus flöt iväg som korkar. På tv-bilder kunde människor ses klamra sig fast vid telefonstolpar och 40 personer fick evakueras från tak med helikopter. Vattenmassorna översvämmade därpå Lockyer-dalen.

Staden Toowoomba ligger elva mil väster om delstatens huvudstad Brisbane med två miljoner invånare där polisen nu dragit i gång evakueringar.

6 500 hushåll och butiker väntas översvämmas, sade Brisbanes borgmästare Campbell Newman.

Enligt Newman är Brisbanes damm fylld till brädden och myndigheterna tvingas nu släppa på vattnet.

"Alla som bor eller vistas nära Brisbanefloden i stadsdelen West-End ombeds att ta sig till mer höglänta områden", heter det i Queensland-polisens uttalande.

Evakueringar har också skett eller är på gång i flera drabbade förorter. "Stanna inte i era hem, var vänliga att ta er därifrån omedelbart", sade polisen.

På närbelägna djurparken Sunshine Coast, grundad av framlidne tv-stjärnan Steve Irwin, arbetade personalen med att binda fast krokodilerna för att de inte ska rymma under störtfloden.

Svenska Marie Bengtsson, som bor i förorten Mount Ommaney cirka 1,4 mil från Brisbane, säger att de ännu inte har drabbats direkt av översvämningarna, men att de känner en oro för att vattnet ska fortsätta sprida sig.

- När man ser hur snabbt det går är det klart att man oroar sig.

Hon säger att de boende runt de katastrofdrabbade områdena följer utvecklingen noga, beredda att snabbt lämna sina hem om evakueringslarmet kommer.

- Det man kan förbereda är att se till att ha en väska packad med pass och visa och bankpapper. Nu har vi förberett oss så att vi har burit upp dem på övervåningen, ifall det skulle gå fort.

Nyhetskanalerna sänder dygnet runt med reportrar på plats som rapporterar direkt från katastrofområdena.

- Det som skrämmer en är att det går så fruktansvärt fort. Det som hände i Toowoomba i går där folk inte hann sätta sig i säkerhet, det var fruktansvärt. Bilderna man såg därifrån var hemska, säger hon.

Trots omfattningen av katastrofen är informationen från myndigheter intensiv, och Marie Bengtsson säger att de boende i riskområdena får en förhållandevis bra förvarning om man kan bli föremål för evakuering.

Flodkatastrofen i Australien tros bero på väderfenomenet La Nina, enligt meteorologerna.

- Översvämningarna har orsakats av vad som kan vara den kraftigaste La Nina vi upplevt sedan man började föra register mot slutet av 1800-talet, säger Neville Nicholls, forskare i miljövetenskap vid Monash-universitetet till Reuters.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.