Nyheter

Egypten totalförbjuder protester

Inga fler demonstrationer kommer att tillåtas i Egypten, efter nattens kravaller där demonstranter möttes med tårgas och vattenkanoner. De protesterande manar alla ut på gatorna.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2011

"Ner, ner med Hosni Mubarak", skanderade demonstranterna när de flydde in på sidogator sedan polisen rensat Tahrirtorget. Med höjda batonger hindrade kravallpoliser aktivisterna från att återsamlas.

Tidigare i tisdags kväll rådde lugn på torget och demonstranter och poliser syntes dela bröd och småprata med varandra. Men när polisförstärkningar anlände för att omringa demonstranterna steg spänningen.

Bilder av president Mubarak och hans son Gamal revs i bitar av demonstranter. Gamal anses allmänt vara utvald att efterträda sin far på presidentposten, något som både far och son förnekar.

Minst tre människor ska ha dödats under oroligheter i samband med protesterna, som även rapporterades från Alexandria, Suez och flera andra städer.

Under natten skedde sporadiska sammanstötningar mellan poliser och demonstranter i centrala Kairo, men tidigt på morgonen verkade de protesterande ha skingrats. Tahrirtorget städades från stenar och skräp, under polisbevakning.

En del demonstranter har sagt att de ska försöka omgruppera sig under onsdagen. Säkerhetsstyrkorna har dock meddelat att demonstranterna inte kommer att tillåtas att samlas på nytt.

En aktivist manade egyptierna att strejka.

"Gå inte till jobbet! Gå inte till universitetet! Vi ska alla gå ut på gatorna och stå hand i hand för vårt Egypten. Vi kommer att vara miljoner" skrev aktivisten på en Facebook-grupp som varit ett viktigt verktyg för att mobilisera protesterna.

Twitter bekräftade i sin tur att dess sajt för kommunikation genom korta textinlägg blockerades i samband med protesterna. Twitter har varit en av kanalerna för oppositionen att sprida information och samla anhängare till protesterna.

USA har manat myndigheterna att bemöta protesterna fredligt. I ett uttalande från UD-talesmannen P J Crowley sades att Washington hoppas på reformer i Egypten och på andra platser för att skapa fler politiska och ekonomiska möjligheter.

"USA stöder alla människors grundläggande yttrandefrihet och mötesfrihet. Alla parter bör iaktta återhållsamhet och vi uppmanar de egyptiska myndigheterna att bemöta dessa protester fredligt", hette det i uttalandet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.