Nyheter

Evakuerade fick återvända hem

Ett massivt jordskred drabbade Bysenet nära Trondheim i Norge på nyårsdagen. Det drog fram genom floddalen och tvingade invånarna att hastigt fly.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2012
En räddningshelkopter söker efter saknade personer efter ett jordsked som inträffade i Esp vid Spongda utanför Trondheim i Norge på nyårsdagens morgon.
En räddningshelkopter söker efter saknade personer efter ett jordsked som inträffade i Esp vid Spongda utanför Trondheim i Norge på nyårsdagens morgon.Foto: 

Flygbilder över rasområdet visade gråa lermassor som skär genom vinterlandskapet som en flod av lava. Obehagligt nära låg hus och ladugårdar. Någon timma senare hade några av ladugårdsbyggnaderna svepts bort av den trögflytande leran.

Det är osäkert vad som utlöst jordskredet men mycket nederbörd i kombination med en kvicklera är en trolig orsak.

Skredet ska enligt boende ha börjat mellan klockan 6 och 9 på morgonen. En femtio meter bred och flera hundra meter lång lerflod rörde sig längs en flodfåra ner mot Trondheimsfjorden och svepte med sig en elkabel.

Vid sjutiden på morgonen märkte Anton Lothe, 77, att strömmen hade gått.

– Jag tittade upp mot backen och såg ett märkligt ljus. Plötsligt började träden och skogen flytta på sig. Snön blev svart, sade Lothe till Adressa.no.

Polisen ska ha fått larmet först vid halv elvatiden. Omgående utlystes fullt katastroflarm och närboende uppmanades att lämna området omedelbart.

Extra styrkor från polis, räddningstjänst, brandkår och civilförsvar inkallades och en helikopterambulans flög från gård till gård. Omkring 50 personer evakuerades enligt norska medier på grund av fortsatta ras i det instabila området, men ingen ska ha skadats.

Hälften av de hushåll som evakuerades fick på kvällen återvända hem, säger insatsledaren Solfrid Legdheim vid Sör-Tröndelags polisdistrikt till tidningen VG vid 21-tiden.

Enligt henne är polisen, civilförsvaret och Norges vattendrags- och energidirektorat, den myndighet som ska varna för översvämningar, tillfreds med läget.

Martin Strandberg
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.