Annons
Nyheter

Film med vapen i fokus för rättegång

I dag står de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye åter inför den etiopiska domstolen, anklagade för terrorbrott. Bland åklagarens bevis finns den film där de påstås träna med vapen.
Nyheter • Publicerad 1 november 2011

– Såvitt vi vet så kommer det vara åklagarens dag. Sedan kan det ju alltid utveckla sig på något annat vis, säger Sveriges ambassadör Jens Odlander i telefon från Etiopien till TT.

Själv kommer inte Odlander att vara på plats i rättssalen i dag, men personal från svenska ambassaden kommer att finnas representerad.

Annons

Även USA och Tyskland finns representerade på rättegången genom ambassadpersonal, rapporterar DN i sin nätupplaga.

– Det är viktigt för USA att närvara vid en rättegång som handlar om pressfrihet, säger Ian MacKenzie på USA:s ambassad i Addis Abeba till DN:s utsände reporter.

Försvarsadvokaten Abebe Balcha uppger att fyra vittnen ska höras under dagen enligt tidningen. Vittnena har kallats av åklagarsidan.

Enligt uppgifter har dock åklagaren haft svårt att få tag på två av vittnena, så det är osäkert om de inställer sig i rätten, enligt DN.se.

Tidigare denna månad, då de inledande förhandlingarna hölls, begärde svenskarnas advokater att få tillgång till allt bevismaterial mot sina klienter, men fick avslag. Domaren svarade helt sonika att de får ta del av bevisen under rättsprocessens gång.

I detta material finns den film där svenskarna – enligt åtalet – bland annat påstås träna med vapen. Denna film väntas visas i dag och en inte alltför djärv gissning är att försvaret då kommer att kräva att tekniskt få granska den. Frågan är hur domaren ställer sig till ett sådant krav – i förra veckan gick han i princip helt och hållet på åklagarsidans linje.

Jens Odlander har själv inte träffat svenskarna den gångna veckan, men annan ambassadpersonal har varit på besök i fängelset.

– De mår fortfarande efter omständigheterna väl, men de oroar sig för att få sjukdomar. Jag kommer att träffa dem inom kort. Det är dags nu.

Johan Persson och Martin Schibbye påstås enligt åtalet ha använt sina yrken för att sprida propaganda för den i Etiopien terrorstämplade organisationen ONLF.

Båda nekar bestämt till alla anklagelser om terrorism.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons