Nyheter

Fransk implantatchef gripen

Jean-Claude Mas, den numera ökände grundaren till implantatföretaget PIP, har gripits. PIP är ansvarigt för bristfälliga bröstimplantat som använts över hela världen. En annan direktör inom företaget ska också vara gripen.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2012

Jean-Claude Mas, den numera ökände grundaren till implantatföretaget PIP, har gripits efter flera månaders internationell jakt, uppger en fransk poliskälla.

– Jean-Claude Mas greps hemma hos en vän, sade källan på torsdagsmorgonen.

PIP är ansvarigt för bristfälliga bröstimplantat som använts över hela världen, även i Sverige. Företaget gick i konkurs 2010, och Mas har varit på flykt sedan implantatskandalen briserade i förra året.

Ytterligare en PIP-direktör uppges också ha gripits vid tillslaget, som enligt Reuters snarare ägde rum i Mas eget hem i södra Frankrike.

Polisen i Marseille efterlyste Mas i december. Vad han kan komma att åtalas för är ännu oklart, men anklagelserna grundas i att PIP i åratal medvetet ska ha använt hälsovådligt silikon i bröstimplantaten.

Upp till en halv miljon kvinnor runt om i världen tros ha implantat från PIP. I Sverige beräknas antalet till 4 000.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.