Nyheter

Hopp och jubel i Sydsudan

Jublande, i långa köer och med stora ord inledde Sydsudan sin folkomröstning om självständighet.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2011
Foto: 

- Ett historiskt ögonblick, sade ledaren Salva Kiir.

Köerna i regionhuvudstaden Juba var långa redan innan vallokalerna öppnades vid åttatiden på söndagsmorgonen. Kiir manade sina underlydande att ha tålamod: det går att rösta under en hel vecka i den forna krigsregionen.

Han uppgav samtidigt att sammanstötningar mellan sydsudanesiska regeringsstyrkor och milismän förekommit även under valdagen.

- Det har inträffat strider på grund av vissa milismän, men jag har försäkrats om att situationen är under kontroll, sade Reec enligt AFP.

Samtidigt hyllade han företrädaren John Garang, som för Sydsudans räkning förhandlade fram det fredsavtal som 2005 avslutade kriget och banade väg för folkomröstningen om självständighet. Kort därefter omkom Garang i en helikopterolycka.

- Jag tror att doktor John och alla de som dog med honom är med oss i dag och jag vill försäkra dem om att de inte dog förgäves, sade Kiir.

Runt om i regionen rapporterades om feststämning och stora folkmassor.

- En sådan här uppslutning har vi aldrig sett förut. Det sjungs, det dansas. Det är en dag som ingen annan i historien för folket i södra Sudan, sade valkommissionens vicechef Chan Reec.

Inga rapporter fanns ännu på söndagseftermiddagen om oroligheter på valdagen, efter de mindre sammanstötningar som inträffade i lördags. Enligt Veronica De Keyes, chef för EU:s utsända valobservatörer, inleddes valet i god ordning.

- Vad jag såg i morse var väldigt rörande på så vis att man kan känna vilken förväntan folk har på det. Det var väldigt väldigt välorganiserat. Folk köar väldigt lugnt hittills och jag hoppas att det återspeglar vad som sker runt om i landet, sade De Keyes till BBC.

I det omstridda och oljerika Abyei, i gränsområdet mellan nord och syd, dödades åtta människor på söndagen i strider mellan folkgrupperna misseriya och dinka, uppgav företrädare för båda parter enligt AFP.

Folkgrupperna har länge legat i konflikt med varandra om landområden. Abyeis framtida status är fortfarande oklar, eftersom myndigheterna i Khartum och Juba inte kunnat enas om förutsättningarna för den folkomröstning om just detta område som skulle ha hållits parallellt med Sydsudans nationella omröstning.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.