Nyheter

Jättelik isö på drift vid Grönland

Ett isblock fyra gånger så stort som Manhattan i New York har lossnat från en av Grönlands två stora glaciärer. Det är den största isö som brutits loss från isen i Arktis på 50 år.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2010
Isberg, här vid Antarktis.
Isberg, här vid Antarktis.Foto: Roberto Candia

Den är 260 kvadratkilometer stor och mer än 200 meter tjock, enligt professor Andreas Muenchow vid universitetet i Delaware.

Muenchow sade att han väntat sig att Petermann-glaciären skulle kalva eftersom den växt under de senaste sju-åtta åren, men han hade inte trott att ett så stort block skulle lossna.

Han ansåg det svårt att bedöma om glaciärkalvningen beror på klimatförändringen.

- Ingen kan hävda att den har med den globala uppvärmningen att göra. Å andra sidan kan ingen påstå att den inte har det.

Isön kan nu flyta mot land, brytas upp i mindre flak eller långsamt flytta sig söderut där den kan bli ett problem för sjöfarten, enligt Muenchow.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.