Annons
Nyheter

Kidnappad svensk lever

Den 36-årige man från Stockholmstrakten som hålls fången av en al-Qaida-grupp i Mali är vid liv, erfar TT.
Nyheter • Publicerad 3 april 2012

Uppgiften är det första kända, säkra livstecknet sedan i december.

– Han behandlas förhållandevis väl och polisen arbetar intensivt med fallet, säger en källa med kännedom om ärendet.

Annons

Svensken rövades bort den 24 november i Timbuktu tillsammans med en holländare och en sydafrikan. En tysk som gjorde motstånd dödades. Den 9 december släppte al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) bilder på gisslan. Det var, tills nu, det senaste kända livstecknet.

På UD kommenterar man inte kidnappningsärenden.

– Det är polisen som hanterar den här typen av frågor, säger presschefen Anders Jörle.

Även polisen är tystlåten.

– Frågor rörande eventuella kidnappade svenskar utomlands svarar Rikskriminalpolisen aldrig på av säkerhetsskäl, säger pressekreteraren Varg Gyllander.

Ombeds lämna

Uppgiften om svensken ligger i linje med vad den franske biståndsministern sade för en dryg vecka om de sex fransmän som Aqim och en annan grupp håller som gisslan. Han berättade att de var vid liv men sade, i likhet med iakttagare som TT talat med, att läget i Mali inte var gynnsamt för förhandlingar med kidnapparna. Det är inte känt om Aqim kräver pengar eller andra eftergifter.

Svenska UD skärpte på tisdagen sin reserekommendation för Mali: svenskar avråds nu inte bara att resa dit, de som finns där uppmanas att lämna landet. Ett 30-tal har lyckats sedan kuppen den 22 mars och ett 30-tal finns kvar, enligt UD:s presstjänst.

Sanktioner

Gisslan finns sannolikt i norra Mali, där rebeller från folkgruppen tuaregerna tillsammans med islamister tagit över. På tisdagen rapporterade nyhetsbyrån AFP att islamister slängt ut vapenbröderna i tuareg-gerillan MNLA från Timbuktu och infört sharialagar.

Annons

Malis grannländer enades om att stänga sina gränser mot landet i ett försök att tvinga kuppmakarna att avgå. Bland annat stryps tillgången till den regionala centralbanken i Senegal, vilket lär försvåra att betala löner till offentliganställda.

Afrikanska unionen inför sanktioner i form av reseförbud och frysta tillgångar mot både militärjuntan och de väpnade grupperna i norra Mali. Det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas har också hotat med att gå in med militära styrkor.

Juntan har utlyst ett möte om landets framtid till den 5 april.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons