Nyheter

Libanon-tv: attack mot Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har utsatts för ett attentat, rapporterar libanesisk tv, som citerar Irans presidentkansli.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2010
Mahmoud Ahmadinejad.
Mahmoud Ahmadinejad.Foto: Vahid Salemi

Enligt första rapporterna från den konservativa iranska webbsidan Khabar Online rörde det sig om en kastad handgranat. Men en tjänsteman på presidentkansliet uppger för nyhetsbyrån AFP att presidentens bilfölje inte angreps av någon granat. Det ska i stället ha rört sig om en "smällare".

Attentatet ska ha riktats mot hans bilfölje i Iran. Presidenten ska ha klarat sig utan skador.

Händelsen skedde i staden Hamadan, 30 mil väster om Teheran, då Ahmadinejad skulle tala till en folkmassa, rapporterar al-Arabiyya, som återgav uppgifter från Irans presidentkansli.

Presidenten höll sitt tal som planerat och det sändes direkt i statlig tv. Attentatet skedde mot den bil i konvojen som körde journalister enligt al-Arabiyyas källor.

Tidigare i veckan hävdade presidenten att "sionister" vill mörda honom.

Sprängdåd är ovanliga i Iran. Oroligheter sker mest i den oroliga östprovinsen Sistan-Baluchistan. Den baluchiska rebellgruppen Jundallah har utfört flera dåd mot bland annat myndighetspersoner i detta område. Gruppen består av extremistiska sunnimuslimer i det annars kraftigt shiadominerade Iran.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.