Nyheter

Likskändning i Afghanistan utreds

USA:s militär utreder en video på nätet som påstås visa hur marinkårssoldater urinerar på döda talibanrebeller i Afghanistan. Pentagon har inte kontrollerat äktheten i videon men kallar beteendet vidrigt.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2012

Videon visar fyra soldater, klädda i amerikanska militäruniformer, som urinerar på tre blodiga kroppar på marken samtidigt som de uppenbarligen är medvetna om att de blir filmade.

En av soldaterna hörs i videon skämta: "Ha en bra dag kompis". En annan skämtar om en dusch när han urinerar på de döda.

Videon, som också lagts ut på Youtube, dyker upp i ett känsligt skede när Washington försöker främja afghansk försoning samtidigt som de amerikanska trupperna är på väg att dra sig tillbaka från Afghanistan.

Videon har väckt starka reaktioner på militär-relaterade webbplatser, inklusive Stars and Stripes, försvarsdepartementets nyhetsbrev.

"Jag är en veteran och jag vet vad det innebär att hata fienden. Säger inte att de på något sätt gjorde rätt. Men spela aldrig in en sådan sak och lägg aldrig upp det på internet", skrev en läsare. som varnade för att talibanerna kan använda videon som ursäkt för att misshandla amerikanska fångar.

"Lås in dem", skrev en annan.

Pentagon har ännu inte kontrollerat äktheten i videon men talesmannen John Kirby säger:

– Oavsett omständigheterna eller vem som framträder i videon, är det ett oerhört vidrigt beteende, oacceptabelt för alla i uniform.

– Det vände sig i magen på mig, tillade han efter att ha sett videon, som lagts ut på webbplatsen Live leak,

I ett uttalande tillägger Pentagon: "Marinkårens högkvarter har nyligen uppmärksammats på en video där marinkårssoldater urinerar på vad som verkar vara avlidna talibaner".

"Även om vi inte kan bekräfta ursprunget eller äktheten i videon så är de porträtterade handlingarna inte förenliga med våra grundläggande värderingar och de är inte representativa för karaktären hos marinkårens soldater.

– Det här kommer att utredas grundligt.

Omkring 20 000 marinkårssoldater är förlagda i Afghanistan, de flesta i Kandahar och Helmandprovinsen.

Om videon är autentisk kommer den att utlösa vrede i den muslimska världen. Den väcker minnen från övergreppen på fångar i Abu Ghurayb-fängelset. Skandalen som briserade 2004, med bildbevis på hur amerikanska soldater utsatte fångar i Irak för förnedrande behandling, bland annat sexuella förödmjukelser. Det som hände i Abu Ghurayb blev för många irakier den negativa symbolen för USA:s ockupation av Irak.

En militärkälla, som bad att inte bli namngiven, sade att hjälm och vapen som en av soldaterna bär tyder på att de kan ha vara medlemmar i elitförband krypskyttar.

Rådet för amerikansk-muslimska relationer (Cair), en människorättsgrupp som företräder muslimer i USA, fördömde den misstänkta likskändningen.

"Om det visar sig vara autentiskt så visar videon beteenden som är opassande för amerikansk militär och kan i slutändan äventyra civila och andra soldater", säger Cair i ett uttalande.

Cair säger sig lita på att uppgifterna utreds och att åtgärder vidtas utifrån utredningens resultat.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.