Nyheter

Minst 14 skjutna i Tunisien

Minst 14 civila har dödats i sammandrabbningar med polis under helgen, det värsta våldsutbrottet i Tunisien på årtionden.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2011

De flesta av de dödade demonstranterna var ungdomar som protesterade mot den höga arbetslösheten. Enligt myndigheter ligger dock våldsamma extremistgrupper bakom oroligheterna.

En oppositionsledare menade att för att undvika att mer blod flyter bör presidenten beordra polisen att sluta använda skjutvapen. Enligt myndigheterna har polisen enbart agerat i självförsvar när våldsamma demonstranter ignorerat varningsskott. Oroligheterna uppges ha skett i städerna Thala och Kasserine, samt Requeb.

Demonstranterna som dödats har varit beväpnade med bensinbomber, stenar och käppar och har attackerat allmän egendom, uppger Tunisiens officiella nyhetsbyrå TAP.

I ett uttalande sänt till AFP skriver regeringen att protesterar mot arbetslöshet är legitimt, men inte "skadegörelse och vandalism av allmän egendom".

En oppositionsledare, Ahmed Nejib Chebbi, beräknade antalet döda till så många som 20, skriver AFP.

Tidigare har två personer dött och ytterligare två begått självmord i samband med protestaktioner, vilket triggat oroligheterna ytterligare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.