Nyheter

Monsunkatastrof sväller söderut

Översvämningskatastrofen i Pakistan och norra Indien växer. Samtidigt är vädret ännu så besvärligt att räddningsarbetare har stora svårigheter att nå ut med hjälpen.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2010
Kargil, Indien.
Kargil, Indien.Foto: 
Människor väntar på mathjälp i Muzaffargarh nära Multan i centrala Pakistan.
Människor väntar på mathjälp i Muzaffargarh nära Multan i centrala Pakistan.Foto: 
Människor väntar på att bli evakuerade i Sanawan nära Multan i centrala Pakistan.
Människor väntar på att bli evakuerade i Sanawan nära Multan i centrala Pakistan.Foto: 

Översvämningskatastrofen i Pakistan och norra Indien växer. Samtidigt är vädret ännu så besvärligt att räddningsarbetare har stora svårigheter att nå ut med hjälpen.

I fredags beräknade Pakistans katastrofmyndighet att tolv miljoner människor drabbats. Men den uppskattningen omfattade bara nordvästprovinsen Khyber-Pakhtunkhwa och Punjab i centrala Pakistan. Också längre söderut, i Sindh, står stora låglandsområden under vatten – och regnen fortsätter i minst två dagar till.

Uppemot 15 miljoner berörda, inräknat tre miljoner i Sindh, var den bedömning av den totala omfattningen som gjordes på lördagen.

I Khyber-Pakhtunkhwa var vädret dessutom så dåligt att man tvingades ställa in nödhjälpstransporter via helikopter.

Omkring 30 miljoner av Pakistans 180 miljoner invånare bor i Sindh. På lördagen hade omkring en miljon evakuerats till mindre utsatta trakter, men många ville inte lämna sina hem.

– Det finns områden där folk ännu är ovilliga att lämna hus och ägodelar. Vi tvingar bort dem, för de är i livsfara, sade bevattningsminister Jam Saifullah Dhaerejo.

I Soomra Panhwari i södra Sindh berättade trebarnsmamman Zaibun Nisa, 40:

– Alla våra ägodelar har svepts bort och vi har förlorat våra djur. Min dotter skulle ha gift sig så snart vi fått in pengar för sockerrörsskörden, men nu är grödan förstörd och vi slåss för att överleva.

Floden Indus, som till följd av monsunregnen svällt över sina bräddar, går i nord-sydlig riktning genom hela Pakistan. Längs Indus ligger också storstäderna Sukkur och Hyderabad. I Sukkur finns en damm som har förstärkts men ändå är i riskzonen.

Benoit de Gryse, administratör inom Läkare utan gränser, sade i fredags till TT att också Sindhs huvudstad Karachi, med stora slumområden, riskerar att översvämmas.

Han hade flugit med helikopter över de värst utsatta områdena längre norrut och redan i tisdags rådde katastrofläge där.

– Vi såg att många broar och vägar är förstörda. Det innebär att folk inte kan ta sig till sjukhus. Även jordbruksmark är förstörd. Det innebär matbrist både nu och på lång sikt.

Sammantaget är läget det allvarligaste på 80 år. Enbart i Khyber-Pakhtunkhwa i norr har minst 1 600 omkommit, enligt vad räddningschefen där, Ghayoor Mehmood, uppger för AFP.

I indiska Ladakh har minst 132 mist livet; många saknas ännu och 400 är skadade.

Biståndsminister Gunilla Carlsson sade i fredags att Sverige planerar mer stöd. Hittills har 20 miljoner kronor lagts till de 94 som hade tilldelats Pakistan före katastrofen.

Stina Mortensen
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.