Nyheter

Nio dödade i demonstrationer i Kashmir

Minst nio människor dödades i oroligheter i indiska Kashmir på söndagen.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2010

Tre vuxna och ett barn sköts ihjäl när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot tusentals demonstranter som bröt mot utegångsförbudet i Srinagar. Senare satte uppretade människor eld på en polisstation. Där låg explosivt material lagrat, den sprang i luften och fem människor miste livet.

Därmed har minst 15 människor dödats under tre dagars sammanstötningar på gatorna i kashmiriska städer och över 30 civila mist livet sedan den 11 juni. De flesta dödsoffren har varit unga män.

Under flera decennier har dialog om det omtvistade områdets politiska ställning varvats med perioder av våld. Inte mycket har hänt på det politiska planet och frustrationen bland befolkningen bara ökar.

Kashmir anslöts till Indien vid landets självständighet 1947, mot en majoritet av invånarnas vilja. Delade meningar råder om huruvida den före detta furstestaten borde få bli självständig eller överföras till Pakistan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.