Nyheter

Ny blodig bombvåg i Irak

En serie bombdåd, riktade mot shiamuslimska områden, skakar Irak. Attackerna kommer mot bakgrund av en politisk kris, men det är vanliga människor som drabbas hårdast.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2012

Runtom i Irak detonerade på torsdagen sex bomber, minst 68 människor miste livet och över 100 skadades. Dåden är de värsta på nästan fem månader och samtliga sex bomber riktades mot huvudsakligen shiamuslimska områden.

Den dödligaste attacken skedde i utkanten av den västliga staden Nasiriya där ett stort antal shiitiska pilgrimer samlats. När bomben exploderade var de på väg till helgedomen i staden Karbala, där minnet av den viktiga shiitiska ledaren Imam Hussein skulle högtidlighållas.

– Sjukhus i Nasiriya har tagit emot minst 45 dödade och 68 skadade, sade en läkare.

Fem andra bomber detonerade i två shiitiska områden i norra Bagdad med 23 döda och dussintals skadade.

Politisk kris

Attackerna kommer i kölvattnet av en upptrappad konflikt i landet med starka sekteristiska förtecken. I parlamentet har medlemmar av den sunni-stödda Iraklistan bojkottat både parlament och regeringssammanträden sedan sunnitiske vicepresidenten Tareq al-Hashemi efterlysts för terrorbrott.

Premiärminister Nuri al-Maliki hotade avskeda ministrar som deltar i bojkotten men har sedan dess backat från hotet. Trots detta har biträdande premiärminister Saleh al-Mutlak, från Iraklistan, kallat al-Maliki en diktator "värre än Saddam Hussein".

Folket drabbas

Men trots kris och storbråk på högsta politiska nivå är det vanligt folk som drabbats hårdast av de våldsamma bombdåd.

– Politiska ledare kämpar mot varandra om makten och vi får betala priset, sade Ahmed Khalaf, en arbetare som befann sig i närheten av en av explosionerna i Bagdad.

– Hur är det vårt fel om Hashemi är efterlyst, eller om någon annan är efterlyst? Varför ska vi betala och inte de?

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.