Nyheter

Rysk Marsfarkost störtade i havet

Delar av Rysslands havererade Marsfarkost Phobos-Grunt föll på söndagskvällen ned i Stilla havet enligt den ryska försvarsmyndigheten.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2012

Rymdsonden fastnade i jordomlopp omedelbart efter uppskjutningen den 8 november, i stället för att fortsätta mot Mars.

Sedan dess har den långsamt förlorat höjd på grund av jordens dragningskraft. Farkosten Phobos-Grunt föll enligt det ryska rymdförsvaret ned strax före klockan 19, svensk tid.

– Att döma av information från det ryska rymdförsvarets kontrollorgan, har fragment från Phobos-Grunt fallit i vattnet klockan 17.45 (18.45 svensk tid), sade talesmannen Alexei Zolotukhin till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Det fanns ingen omedelbar reaktion från Rysslands rymdorgan Roscosmos, efter att delarna störtat i vattnet på söndagskvällen.

Den 13,5 ton tunga Phobos-Grunt skulle ha tagit markprov från Mars måne Phobos.

Hur mycket av farkosten som var kvar efter förbränning i atmosfären är okänt. En komponent som troligen klarade återinträdet i atmosfären är en liten kapsel som utformats för att klara en landning på jorden 2014.

Enligt nyhetsbyrån Itar-Tass föll sonden ned 120 mil väster om ön Wellington utanför Chiles kust.

Maria Sällberg
TT-Reuters-AFP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.