Nyheter

Syriens rebeller förlorade förorter

Styrkor lojala mot president Bashar al-Assad har efter två dagars strider med rebellerna återtagit kontroll över de östra förorterna till Syriens huvudstad Damaskus, uppgav aktivister på söndagskvällen. Områdena hade tillfälligt kontrollerats av rebellerna.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2012

AMMAN. Fria syriska armén, som främst utgörs av desertörer från regeringsstyrkorna, har gjort en "taktisk reträtt" sade en aktivist i telefon till Reuters. Han uppgav att regeringsstyrkorna börjat söka igenom byggnader och gripa människor.

En talesman för Fria syriska armén föreföll bekräfta rapporter om att regeringsstyrkor återtagit kontroller över de förorter till Damaskus som rebellerna hade intagit.

– Stridsvagnar har gått in men de vet inte var Fira syriska armén finns. Vi opererar fortfarande nära Damaskus, sade talesmannen Maher al-Naimi till Reuters i telefon från Turkiet.

Aktivister sade tidigare under söndagen att syriska soldater gick in i förorterna i gryningen, med ett 50-tal stridsvagnar och andra pansarfordon. Minst 19 civila och rebeller ska ha dödats i den inledande attacken.

De östra förorter där striderna utkämpats ligger mindre än åtta kilometer från Damaskus centrum.

Clifford Johansen
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.