Nyheter

Syriska dissidenter på frammarsch

Syriska desertörer som vänt vapnen mot regimen ska i natt ha tagit kontroll över delar av Damaskusförstaden Douma, uppger London-baserade syriska människorättsorganisationen SOHR för TT.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2012

Desertörerna från gruppen Fria syriska armén ska efter timmar av strider och explosioner i går ha intagit de södra delarna av förstaden.

Senare rapporterade SOHR till AFP i Nicosia att desertörstyrkorna drog sig bort från Douma till sina baser efter några timmars strider under natten.

Arabförbundet utvärderar sin kritiserade observatörsgrupp för Syrien och väntas begära att mandatet utvidgas och gruppen fördubblas i stället för att skrotas. Gruppen säger sig inte ha kunnat iaktta några fall av övervåld, trots att hundratals människor blivit dödade under fortsatta demonstrationer och våldsutbrott sedan den påbörjade sitt uppdrag.

Dess ledare, general Mohammed Mustafa al-Dabi, sade i ett skriftligt uttalande inför mötet att gruppens uppdrag är att "verifiera att Syrien verkställer Arabförbundets plan för att lösa krisen, inte att stoppa blodsutgjutelsen och våldet", skriver AFP.

Han sade att observatörerna "mött samarbete", vilket visar att de utför sitt uppdrag "professionellt och objektivt".

Det regimkritiska SNC, Syriska nationella rådet, ska presentera en egen motrapport på över 100 sidors vittnesmål.

Enligt FN:s uppgifter har över 5 400 människor dödats sedan upproret mot Assad började i mars.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.