Nyheter

Två misstänks för flygplatsbomb

Attentatet på Domodedovo-flyglatsen i Moskva i går, där minst 35 mäniskor dödades, utfördes av två förövare som båda dog, uppgav en rysk säkerhetskälla för nyhetsbyrån Ria i dag.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2011
Foto: 

- Explosionen inträffade då en kvinnlig självmordsbombare öppnade sin väska. Kvinnan hade sällskap av en man. Han stod bredvid och fick huvudet avslitet av explosionen. Terrordådet gjordes på det sätt som brukar användas av terrorister från norra Kaukasus, sade källan.

Den man som utpekas som inblandad i terrordådet har ännu inte kunnat identifieras, uppgav en poliskälla för Interfax.

- Terroristens kropp har skadats allvarligt så därför kommer DNA-test att behövas för att kunna identifiera honom, sade källan.

Av de omkring 130 skadade befinner sig fyra i kritiskt tillstånd och 39 i allvarligt tillstånd, uppgav en talesman för det ryska hälsodepartementet för Interfax.

- Vi hoppas att vi inte ska förlora någon av de överlevande patienterna. Över 30 personer opererades på våra sjukhus under natten och ingen av dem har avlidit, sade Leonid Petjatnikov, hälsochef i Moskva, på ett möte inom stadsledningen på tisdagen.

Totalt ligger 110 skadade på sjukhus efter bombdådet.

Bland de 35 döda fanns åtminstone åtta utländska medborgare - enligt tidningen Komsomolskaja Pravda från bland annat Storbritannien, Tyskland, Tadzjikistan, Uzbekistan och Kirgizistan.

Tobias Nilsson på UD:s pressjour sade till TT på morgonen att Sverige inte har några indikationer på att svenskar drabbats direkt av dådet eller varit inblandade.

Rysslands president Dmitrij Medvedev ställer ledningen för flygplatsen Domodedovo till svars för gårdagens attack.

- Det som hände visar att det fanns tydliga säkerhetsbrister, sade Medvedev.

Ryska säkerhetstjänsten fick i förväg varning om ett planerat terrordåd mot en flygplats och tre misstänkta terrorister har identifierats, uppger Ria Novosti.

Presidenten gav efter måndagens attentat order om skärpt säkerhet på flygplatser och järnvägsstationer. Men om regler följts hade inte självmordsdådet varit möjligt, antydde han.

- Någon måste har ansträngt sig mycket hårt för att bära eller föra igenom en så stor mängd sprängmedel. Alla med koppling till företaget som fattar besluten där, och ledningen för flygplatsen, måste svara på allt. Detta är ett terrordåd. Detta är sorg. Detta är tragedi, sade Medvedev enligt Interfax.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.