Nyheter

Vintern är på väg

Det blir blåsigt i södra Sverige när ett intensivt lågtryck närmar sig från väster.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2012
Foto: 

Ett omfattande lågtrycksområde mellan Grönland och Norge driver under dagen på ett nederbördsområde som på bred front rör sig österut över landet. Från Svealand och norröver är det snö som faller, och det kan snöa ymnigt. I Götaland handlar det mest om regn.

Fortsatt snöfall i norr, djupt lågtryck närmar sig i söder.

På tisdag fortsatt snöfall i norra Norrland. Samtidigt närmar sig ett intensivt lågtryck från väster. Det gör att sydvästvinden tilltar i södra Sverge och regn och snö väntas in mot slutet av dagen. I söder 0-5 plusgrader, i Norrland 2-10 minusgrader, kallast längst i norr.

I Samband med att nederbörden anländer stiger också temperaturen och dimma kan bildas när regn eller snöfall upphör. Flera plusgrader väntas i morgon ända upp över södra Norrland.

Åter riktigt blåsigt i Götaland på onsdag

Ett djupt lågtryck passerar över Svealand under onsdagsdygnet och ger nederbörd i stora delar av landet, regn i söder och snö i norr. Allra blåsigast tycks det bli i Götaland med en kraftig västlig vind och risk för mycket hårda vindbyar eller möjligen stormbyar vid västkusten.

Fortsatt ostadigt

På torsdag avtar vindarna men det fortsätter att komma nederbörd på många håll. Därefter drar det ner kalla nordvindar och molnigheten minskar.

Nästa helg åter vinterkyla

I helgen ger en högtrycksrygg uppehåll och kallt väder i hela landet, i Norrland mycket kallt.

Källa: SMHI

Martin Strandberg
Kristianstadsbladet - SMHI
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.